VEPSU Tekkers, behind the scenes

elisa

 

Alla oleva teksti on Vepsun tiedottajan, eli Ilkka Kittilän terävästä kynästä:

”..VEPSU Tekkers tahtoo muistuttaa, että jalkapallo ja urheilu ylipäätään ovat positiivisia asioita. Liikaa ei siis hampaita kiristellä, vaan vedetään hurtilla huumorilla.

Päästäksesi sisään Vepsu Tekkersin hienouksiin, sinun ei siis tarvitse olla mitenkään hardcore-futismies tai pitkän linjan vepsulainen, vaikka meille henkeen ja vereen musta-valkoraidallisillekin sarja tarjoaa paljon, sillä päätähtinä toimivat julkkisvieraidemme lisäksi Vepsun edustuksen pelaajat, juniorit ja legendat.

Tahdomme levittää urheilun ja futiksen ilosanomaa isolla pensselillä!..”

Ilkka on tässä hienosti kiteyttänyt sen ajatusmaailman, joka koko projektiryhmällä sarjan tekoon oli. Luoda jotain positiivista ja erilaista urheiluun liittyvää huumorin avulla. Ja tietysti jotain harvemmin tuotettua seurajoukkuetasolla. Osoittaa, että Vaasassa uskalletaan tehdä myös jotain massasta poikkeavaa, out of the box.

Kuningasajatus sarjan teosta

Sarjassa halusimme tuoda edustusjoukkueen pelaajat esille hieman eri valossa ja osaltaan korostaa, että joukkueet ja seura ovat aina palanen suurempaa kokonaisuutta. Pelkästään Vepsusta puhuttaessa joukkueella on oma vankkumaton faniryhmänsä, joka seuraa joukkueen tekemisiä tiiviisti. Tähän kaikkeen voi liittää suuren määrän junioripelaajia, seura-aktiiveja, entisiä pelaajia ja lajia hieman etäämmältä seuraavia. Unohtamatta tietenkään Vaasalaisia ja sen lähialueita yhteisöineen.

Seura ja joukkue kerää katseita ja kiinnostaa suurta yleisöä.

Kaupunginvaltuutettu Marko Heinonen poikkeustilanteessa. Vasurilla pitäisi upottaa maali entiselle maajoukkuemaalivahti Henri Sillanpäälle.

Suunnittelu ja ideointi

Sarjan suunnittelu ja tekeminen on ollut Lowlinen porukalle mahtava ajanjakso, joka jatkuu toki osaltaan edelleen tälläkin hetkellä tätä kirjoitettaessa. Suurin materiaalimäärä liikkuvan kuvan osalta on kuitenkin purkitettu jo syyskuun lopulla Elisa-Stadionilla, joka toimii luonnollisesti kaikkena pohjana sarjamme jaksoissa.

Itse suunnittelu projektin osalta aloitettiin jo keväällä. Huhtikuun koleilla keleillä istuimme alas Vaasan Palloseuran toimistolla ja kävimme läpi mahdollista sarjan rakennetta. Erilaisia ideoita oli alkuvaiheessa paljon, mutta osasta piti luopua jo aivan käytännön syistä.

Esimerkiksi pelaajille ei voinut suunnitella ihan mitä tahansa aktiviteettia kauden keskellä puristettavaksi ja liian kunnianhimoiset ajatukset esim. kuvauksiin sitoutettavien henkilöiden määrästä oli syytä vääntää hieman alakanttiin. Kuvaukset haluttiin suorittaa ehdottomasti  Elisa-Stadionilla, joten kuvausajankohta siirtyi tämän osalta väkisin aikaisintaan alkusyksylle. Olihan Elisa-Stadion avajaiset vasta elokuun kynnyksellä.

Kuvauksille oli mahdollisuus varata vain yksi päivä, joten projektinhallinnan näkökulmasta suuren ihmismäärän informointi ja organisointi kuvauspaikalla olisi ollut melkoinen haaste.

Arjen haasteet

Elisa-Stadion oli myös lähestulkoon täyteen varattu koko syksyn ajan ja yhden tyhjän päivän löytäminen kalenterista oli todella vaikeata. Viikonloppuisin stadion oli täynnä pelejä ja turnauksia, viikolla taas useiden edustusjoukkueiden sekä juniorijoukkueiden harjoitusnäyttämönä. Päivisin taas koulut olivat monesti varanneet kentät käyttöönsä.

Mahtavaa tietysti, että kauniin urheilupyhätön käyttöaste on korkea. Syksyllä tosin välillä tuntui, että vähempikin olisi riittänyt!

Oikean päivän valinta oli siis haastavaa. Edustusjoukkueella oli omat aikataulunsa, todella kiireinen ottelukalenteri ja kuvauspäivä tulisi sijoittaa näiden raamien sisään. Ja muistaessa se Elisan varaustilanne oli hyviä vaihtoehtoja puolimahdoton löytää. Onneksi yksi päivä ponnahti esiin syyskuun lopulla, jossa kaikki taivaankappaleet osuivat kohdalleen. Edustusjoukkueella oli vapaapäivä ja stadionilla tyhjää. Loistavaa!

Kyseessä oli kuitenkin arkipäivä ja esim. mahdollisten vierailijoiden aikataulut tuli selvittää tarkkaan. Milloin olisi siis mahdollista saapua paikalle, vai muodostuisiko ajankohdasta kenties ylitsepääsemätön ongelma.

Soittoralli

Kuvauspäivän lukittamisesta alkoikin sitten melkoinen soittoralli. Monelle kuvauksiin kysytylle arkipäivänä pelipaikalla saapuminen oli täysin mahdotonta. Tai aikaa kuvaamiseen olisi ollut kovin niukasti. Ymmärrettävästi n. klo 13 alkaneet kuvaukset arkena eivät ole monessa taloudessa helpoin yhtälö.

Tavallinen arki asetti siis haasteet. Osa paikalle kysytyistä oli töissä, osa koulussa. Löytyi lasten harrastuksiin kuskaamisia, vanhempainiltoja, työreissuja jne.

Päivä tuli myös jaksottaa tarkasti. Yksi pelaajapari (pareja oli neljä) pystyi käyttämään aikaa kuvaamisiin maksimissaan 1,5-2h ja tähän ajanjaksoon tuli sisällyttää myös muita kuvattavia. Eli sarjan jaksoissa nähtyjä junioripelaajia, legendoja ja vierailijoita.

Emme suorittaneet varsinaisia laskelmia, mutta puhelu lähti muutaman viikon aikana pakettia suunniteltaessa reilusti yli sadalle ihmiselle. Olettaen, että puhelu kesti keskimääräisesti n. 5-10 minuuttia, oli puhelinrumbaa tuntimääräisesti aika paljon.

Muutamassa tapauksessa vastapuoli puhelimen toisessa päässä saattoi innostua jutustelemaan pitkän kaavan kautta ja tunti yhteen puheluun ei ollut suinkaan harvinaisuus! 🙂

Kuvauspäivä lähestyy

Kuvauspäivän lähestyessä lähestulkoon kaikki osallistujat oli saatu varmistettua, tosin muutama varahenkilö oli nostettava listalle mahdollisten esteiden varalta. Toisin sanoen jos joku peruuttaisi viime tingassa, oli löydyttävä mahdollinen korvaaja pikaisesti. (..ja muutama tällainen tapaus myös tuli)

Käsikirjoitus kuvausten kulusta lyötiin lukkoon päivää ennen lähinnä järjestyksen osalta, kun kaikkien osallistujien saapumisaika oli vihdoin tiedossa. On sanomattakin selvää, että hieman kompromisseja täytyi tehdä kuvausaikatauluissa ja muutamille henkilöille tuli odottelua, vaikka se luonnollisesti haluttiin minimoida.

Ettei asiat olisi menneet liian helpoksi, oli kuvauspäivän aattona säätiedotuksen mukaan odotettavissa kunnon myrskyä ja koko päivän kestävää sadetta. Tätä ennen sää oli ollut kuin morsian parin viikon ajan ja kahta päivää ennemmin jopa helteinen. Suunnitelmat kauniista kamera-ajoista saivat vahvoja kysymysmerkkejä osakseen ja yleisesti myös se suunnitelmallinen liikehdintä kameroiden kanssa. Vesi ei ole kamerakaluston paras ystävä. Ilta meni pyöritellessä erilaisia vaihtehtoisia malleja kuvauspäivälle.

Kuvauspäivä

Keskiviikkoaamu 28.9.2016 valkeni vihdoin. Ilma oli juuri sellainen kuin ennustettu. Sateinen ja tuulinen.

Aamupäivään kuului kaluston pakkaamista, sään manaamista, kaikkien aikataulujen varmistamista ja ylimääräisten tarvikkeiden hankintaa. Jälkeenpäin ajateltuna suurin apu löytyi jättimäisistä sateenvarjoista, jotka ostimme mukaan puolitosissaan Vaasan keskustan elektroniikkaliikkeestä juuri ennen stadionille lähtöä. Ne osoittautuivat loistaviksi apuvälineiksi liikkuvan kameran päälle sateessa.

Ennen kuvausten alkamista virittelimme Elisa-Stadionille komentokeskuksen, jossa oli hyvä käydä tarkistamassa muistiinpanoja, aikataluja ja pystyttää läppärit. Myös pelaajien pelaajakortteja varten pystytettiin oma kuvauspiste, eli nurkkaus green screenille.

Kuvaukset alkoivat suurinpiirtein ajallaan, joskin tunti aloittamisesta oli pakko pitää n. puolen tunnin tauko massiivisesta sateesta johtuen. Se hieman hankaloitti aikatuluja. Stadion oli luvattu meille 20.30 saakka ja kokonaisuus oli suunniteltu melko tiukasti. Ilmaa viivästyksille oli jätetty, mutta todella niukasti per pelaajapari.

Antero Naali ja Lenni Paarma vauhdissa. Stadion oli varattu 20.30 saakka ja tässä tilanteessa peliaikaa on jäljellä ruhtinaalliset 7 minuuttia.

 

Noin kello 16 alkoi myös synkästä kelistä johtuen jo hämärtää ja stadion selvästi kaipasi valaistusta. Olimme siinä vaiheessa uskossa, että valaistus syttyisi stadionille automaattisesti, mutta näin ei ollut. Onneksi saimme pienillä selvittelyillä suhteellisen nopeasti vastuuhenkilän valojen suhteen kiinni ja hän saapui kaikkein pyhimpään alta aikayksikön. Kuinka iloinen voi pieni ihminen olla valaistuksesta! Ja komealtahan kaikki näytti kirkkaissa valoissa.

Loppupäivä ei onneksi ollut sään osalta niin surkea, kuin jossain välissä näytti. Loppuillasta taivaanrantaan muodostui jopa kaunis auringonlasku ja päivä Elisalla saatiin purkitettua minuutti ennen laskettua aikaa. Päivän aikana stadionilla vilisi paljon porukkaa. Pelaajia, junioreita vahempineen, vierailijota, legendoja, katselijoita ja monia muita projektiin liittyneitä. Kaikki meni loppupeleissä oikein mallikkaasti.

Yhteenveto

Näin ison organisoinnin yhteydessä liikkuvia osia oli valtaisasti, mutta loppu hyvin, kaikki hyvin. Jälkeenpäin ajateltuna tietysti on hyvä todeta, että hyvin murehdittu ja valmiiksi pureskeltu on puoliksi tehty ja se piti paikkansa.

Kuvauspäivän jälkeen paljon aikaa on tietysti vietetty leikkauspöydän ääressä, grafiikoiden tuottamisessa, studiokohtauksissa ja ekstramateriaalien kimpussa.

Sarja on saanut tähän päivään mennessä hienon vastaanoton ja varsin mukavasti katselijoita Vepsun virallisella Youtube-kanavalla. Toivottavasti positiivisuus ja huumori on näyttäytynyt monelle tärkeänä asiana ja eräänlaisesta prototyypistä muodostuisi jopa perinne. Se jää nähtäväksi.

Niin ja avausjaksoa pääsee tarkastelemaan vaikka tästä:

https://youtu.be/nTazdwF6nsE

VEPSU Tekkers, mielenvikainen kakkosjakso!
Vepsu Tekkers, avausjakso on nyt julkaistu!

RStudio, tuoreimmat uutiset